De Zeeuwse gemeenten voeren een gezamenlijke campagne om voedselverspilling rondom de feestdagen tegen te gaan. Met deze campagne ‘Geen rest deze kerst’ willen we bewustwording creëren over voedselverspilling.

Uit onderzoeken blijkt dat er nog te vaak veel groente-, fruit- en tuinafval (GFT) in de grijze bak zit. Ook blijkt dat ongeveer 65 % van het gft in de grijze bak keukenafval met etensresten is. Dat is zonde en hoort daar natuurlijk niet. Daarom geven we tips om dit te voorkomen. Weggooien is niet nodig en voorkomt voedselverspilling. Veel etensresten kunnen nog gebruikt of ingevroren worden.
Daarnaast horen etensresten die niet meer bruikbaar zijn in de groene GFT-bak. Afval uit de grijze bak wordt verbrand terwijl GFT kan worden gecomposteerd. Afvalverbranding is aanzienlijk duurder dan composteren en schadelijk voor het milieu.

Koop slim deze kerst

De feestdagen zijn in aantocht. Wordt het met kerst gourmetten of een driegangendiner? Je koopt vaak liever iets teveel in dan te weinig. Maar, dan gooi je daarna vaak ook veel weg en dat is zonde! Daarom ook dit jaar de campagne ‘Geen rest deze kerst’. Hiermee vragen we iedereen slim om te gaan met etensrestjes. Een eerste tip is om slim in te kopen voor kerst. Doe vooraf bewuster boodschappen. Dat zorgt voor minder etensresten in de afvalbak na kerst.

Meer weten? Hier vind je tips, apps en websites over slim inkopen

banner gebruik de rest voor derde kersts

De feestdagen komen eraan. Je hebt slim ingekocht, maar na de feestdagen heb je misschien toch nog restjes over. Voedselverspilling voorkomen is belangrijk. Ga daarom slim om met eten dat over is en voorkom voedselverspilling. Verzorg bijvoorbeeld een lekkere kliekjesmaaltijd op derde kerst en verwen jezelf nog een dagje extra!

Meer weten? Hier vind je tips en en informatie over het koken met en bewaren van restjes

banner afvalscheiden doe je ook met kerst

Al de feestdagen voorbij zijn blijkt helaas vaak weer dat je teveel voedsel hebt ingekocht. Voedsel weggooien is zonde. Daarom is het beter om met de restjes die je overhoudt, de vriezer en de koelkast te vullen. Je kunt ze daarna creatief verwerken in andere gerechten. Bijvoorbeeld door een kliekjesavond te houden op derde kerst. Blijven er dan nog etensrestjes over? Doe die dan in de GFT-Bak.

Helaas belanden etensresten nog vaak in de grijze bak. Dat is zonde, want dan wordt het verbrand. Dus doe etensresten voortaan altijd in de GFT-bak. Dan gaat het niet verloren en kan er compost van worden gemaakt.

Meer weten? Hier vind je tips en informatie over het het scheiden van GFT-afval