Bedankt voor je GFT! Daar kunnen we wat mee!

Op zaterdag 26 maart is het de Zeeuwse compostdag. Die dag willen we de Zeeuwse inwoners bedanken voor het gescheiden aanleveren van Groente- fruit- en tuinafval (GFT). Hiervan wordt vruchtbare compost gemaakt. Als bedankje ontvangen bezoekers op de Zeeuwse milieustraten van de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD) een gratis zak compost (op=op).

Ook zijn er vrijwilligers die je uitleg geven over het maken van compost. Klik op de link voor de adressen van de milieustraat van de Zeeuwse Reinigingsdienst bij je in de buurt.
Heb je nog meer compost nodig? Het hele jaar door kan je zelf gratis compost komen scheppen op de milieustraten.

actie compostdag

GFT apart
GFT-afval is een waardevolle grondstof. Je kunt er vruchtbare compost van maken. Het is daarom belangrijk om al het GFT-afval te scheiden en in de daarvoor bestemde (groene) container te doen. Tuinders en landbouwers gebruiken compost om gewassen en producten te kweken. Maar ook je eigen tuin kun je met compost een boost geven! Twijfel je of iets GFT is? Kijk dan op de wel/niet GFT lijst

Schoon GFT
Ook is het belangrijk dat er geen ander afval in het GFT zit. Plastic zakken, bloempotten en glas composteren niet en we willen ook niet dat dit in de bodem terecht komt. Dus doe plastic en glas in de daarvoor bestemde containers!
Daarnaast komt GFT dat niet gescheiden wordt bij het restafval en gaat de verbrandingsoven in. Dat is slecht voor het milieu en duurder dan verwerking tot compost.

In het filmpje hieronder zie je hoe het Zeeuwse GFT-afval wordt verwerkt tot compost.

Activiteiten via NME Zeeland
In de periode rondom de compostdag organiseren de Zeeuwse Natuur Milieueducatiecentra activiteiten en acties rondom het thema afval en compost. Een leuke manier om te ervaren hoe leuk afval scheiden is. Zo werken we samen aan duurzame afvalverwerking. De volgende acties en activiteiten staan gepland:
29  maart: online compost-training
30 maart en 6 april: Bodemsafari voor kinderen.  Met loeppotjes gaan ze op zoek naar de ‘kleine 10’ (in plaats van de Big 5)
Voor meer informatie en de exacte data en locaties kijk op www.nmezeeland.nl.

Zelf compost maken
Hoe leuk is het als je van je eigen groente- fruit- en tuinafval compost kunt maken.  Dit kun je het jaar erop dan weer gebruiken om je tuin te laten groeien en bloeien. Ben je ook enthousiast en wil je zelf aan de slag? Kijk dan op de volgende websites:
https://www.milieucentraal.nl/huis-en-tuin/tuinonderhoud/zelf-composteren/
https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/zelf-compost-maken-voor-je-tuin

Meer informatie over GFT
https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/afval-scheiden/groente-fruit-en-tuinafval-gft/
https://vang-hha.nl/gft-afval/

Hier vind je meer informatie over afval scheiden bij je eigen gemeente