De feestdagen staan voor de deur! Voor velen betekent dit dat de (alcoholvrije) wijn weer rijkelijk vloeit, we samen eten en drinken, de nagels weer gelakt worden en de flesjes parfum ingepakt onder de boom staan. Kortom, we gebruiken een stuk meer glazen verpakkingen rondom de feestdagen. Zijn ze leeg? Dan breng je ze natuurlijk naar de glasbak.

Bij winkelcentra en op andere centrale plaatsen in de gemeenten staan glasbakken waar het verpakkingsglas gescheiden in kan. De glasbakken worden geleegd en het glas wordt bij verwerking gerecycled tot nieuw glas.
Glas kan, mits het goed gescheiden is, oneindig vaak gerecycled worden.

Help je mee?
We zamelen al veel glas in, maar het kan nog beter. We halen namelijk nog steeds veel glas uit het restafval en daar hoort het niet. Dus help je mee om deze kilo’s glas eruit te krijgen?

Deksel en kurk mag erop
Let op: niet al het glas mag in de glascontainer. Alleen doorzichtig verpakkingsglas zoals flessen en potten waarin dranken, eten, cosmetica en medicijnen hebben gezeten. Schoonschrapen is welkom, omspoelen of afwassen is niet nodig. Ook het deksel mag mee in de glasbak. Kurken mogen ook in de glasbak, hoewel je deze ook apart gescheiden op de milieustraat kan inleveren. Ook kurk kan namelijk oneindig vaak gerecycled worden.

Welk glas hoort wel in de glasbak
– glasverpakkingen(flessen en potten) waarin dranken, eten, cosmetica en medicijnen hebben gezeten
– ‘klein glas’ zoals potjes van babyvoeding, deodorantrollers, kruidenpotjes, sambalpotjes en parfumflesjes
Door het gebruik van nieuwe technieken mogen er restjes in het glaswerk zitten. Ook mag er nog een deksel op zitten.

Wat mag niet in de glasbak?
– gloeilampen;
– kristalglas;
– stenen kannen en kruiken;
– melkglas (ondoorzichtig wit van kleur);
– spaarlampen en TL-buizen;
– porselein;
– ovenschalen;
– ruiten en spiegels.

Meer informatie over glas en ander afval scheiden staat in de afvalscheidingswijzer