De Zeeuwse gemeenten, die onder de naam O.L.A.Z. samenwerken op het gebied van afvalverwerking, voeren aan het einde van het jaar campagne. Onder de slogan ‘Maak een groene start, glas apart!’’ maken ze de Zeeuwen bewust van het belang van het juist scheiden van verpakkingsglas. Juist tijdens de feestdagen ziet het O.L.A.Z. dat er meer glazen verpakkingen in het restafval zitten.

Verpakkingsglas in de juiste afvalbak 

Tijdens de decembermaand vestigen we de aandacht op het verpakkingsglas. Het gaat dan bijvoorbeeld om glazen flesjes van de gourmetsauzen, een parfumflesje of een fles van (alcoholvrije) champagne of wijn. Deze horen in de glasbak. Ook andere glazen flessen, flesjes, potten en potjes waarin drank, eten, babyvoeding, cosmetica of medicijnen hebben gezeten, horen in de glasbak. Nog steeds wordt er veel verpakkingsglas, zoals parfumflesjes en kleine potjes uit het restafval gehaald. Dat is zonde, want dan wordt het verbrand. Terwijl glas oneindig gerecycled kan worden. Maak in 2024 dus een groene start en gooi het (juiste) glas in de glasbak.

Recyclen
Bij winkelcentra en op andere centrale plaatsen in de gemeenten staan glasbakken waar het verpakkingsglas gescheiden in kan. De glasbakken worden geleegd en, ook in het inzamelvoertuig blijft het glas gescheiden door middel van scheidingswanden. Het glas wordt tijdens de verwerking gerecycled tot nieuw glas. Glas kan, mits het goed gescheiden is, oneindig vaak gerecycled worden. Soms zien we dat er glas in de glasbak wordt gegooid dat daar niet thuishoort, zoals vlak glas, kapotte ovenschalen, drinkglazen of vazen. Deze glassoorten kennen een andere samenstelling en worden anders verwerkt dan verpakkingsglas. Deze glassoorten mogen inwoners naar de milieustraat brengen.

Meer informatie over deze campagne en tips: https://bit.ly/glasapart