Leerlingen van twintig basisscholen uit de regio Walcheren, Schouwen-Duiveland, De Bevelanden en Tholen gaan thuis aan de slag met de E-waste Race! Het project waarin kinderen leren dat het belangrijk is om elektronisch afval (e-waste) te recyclen en in te zamelen, ging eerder niet door vanwege de schoolsluiting. Er is nu een online programma gemaakt waardoor de kinderen door middel van video’s, quizzen en challenges alles leren over het belang om elektronische apparaten te recyclen.

Online recycle project

Twintig basisscholen op Walcheren, Schouwen-Duiveland, de Bevelanden en Tholen krijgen vanuit E-waste Race een online vorm van het recycle project. Normaal zouden zij nu fysiek bezig zijn met het inzamelen van klein elektronisch afval, maar door het sluiten van de scholen kon dit niet doorgaan. Om de kinderen toch bewust te maken van de problemen rondom e-waste en de scholen een helpende hand te bieden, is er een online lesprogramma gemaakt.

Met dit online lesprogramma kunnen de scholen tijdens de schoolsluiting alsnog aan de slag met e-waste en de problemen die daaromheen spelen. Stapsgewijs worden de leerlingen meegenomen langs video’s en opdrachten. Ze gaan ook zelf aan het werk door bijvoorbeeld campagnes te maken, social media bij hun project te betrekken en inzichtelijk te maken wat zij zelf allemaal aan elektronische spullen in huis hebben.

Red e-waste uit de prullenbak!

Een belangrijk onderdeel van het online lesprogramma gaat over elektronisch afval uit de prullenbak krijgen. Nog te vaak belandt e-waste bij het restafval. Nu de scholen het niet meer kunnen verzamelen op school, gaan de leerlingen zelf aan de slag om de boodschap aan hun omgeving te vertellen. Zo proberen ze het e-waste uit de prullenbak te redden en hun omgeving bewust te maken dat je e-waste op een moment dat het weer kan naar de milieustraat moet brengen.

Eerdere E-waste Race Zeeuws Vlaanderen zeer succesvol

Vorig jaar was de eerste E-waste Race in Zeeuws Vlaanderen zeer succesvol. Kinderen van 10 basisscholen verzamelden daar ruim 22.000 kg elektronisch afval wat via de Zeeuws Vlaamse milieustraten is afgevoerd. De E-waste Race in Zeeland is een initiatief van de gemeenschappelijke regeling Openbaar Lichaam Afvalstoffenverwijdering Zeeland (OLAZ) die wordt gevormd door de 13 Zeeuwse gemeenten. De E-waste race wordt ondersteund door de Zeeuwse Reinigingsdienst (ZRD).

 

 

logo e-wasterace