In juni 2021 hebben leerlingen van tien basisscholen uit de gemeenten Middelburg, Schouwen-Duiveland, Veere en Vlissingen een grote hoeveelheid elektronisch afval ingezameld tijdens de E-waste Race Walcheren en Schouwen-Duiveland. In totaal zamelden de scholen met de hulp van buurtbewoners maar liefst 11.974 oude elektronische apparaten in. Dankzij de grote inzamelstrijd belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven maar wordt hergebruikt en gerecycled. ABS Middelburg is met 2140 ingezamelde apparaten de winnaar van de E-waste Race. Wethouder Dekker van de gemeente Middelburg overhandigde op 1 juli j.l. de trotse school de prijs.

Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval (e-waste) niet gerecycled, vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder of in een la. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica. De race ging zoals altijd van start met een leerzame interactieve gastles waarin kinderen onder andere leren over grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie.

Na de gastlessen ging de race van start en werd door de leerlingen vier weken lang elektronisch afval ingezameld en kregen kinderen extra punten als ze e-waste lieten repareren. De kinderen voerden tegelijkertijd campagne in hun buurt om buurtbewoners te betrekken bij de E-waste Race. Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten – van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot keyboard – online aanbieden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen. Alle apparaten die zijn ingezameld door de klassen, zullen worden hergebruikt of gerecycled. Op deze manier draagt de race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten.

De volgende basisscholen hebben meegedaan aan de E-waste Race: Algemene Basisschool Middelburg, De Lonneboot en Het Talent in de gemeente Middelburg,  CBS J.L. de Jonge en OBS de Kirreweie in de gemeente Schouwen-Duiveland, De Sprong en de Eben Haezerschool in de gemeente Veere en De Burcht-Rietheim, De Tweemaster-Kameleon en de Sint Jozefschool in de gemeente Vlissingen.

De E-waste Race de Bevelanden en Tholen is een initiatief van het O.L.A.Z., een samenwerking van de Zeeuwse gemeenten op het gebied van afvalverwijdering, in samenwerking met het ZRD. Samen zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt.
Heeft u nog e-waste thuis liggen? Dit kunt u altijd inleveren bij uw plaatselijke milieustraat of afvalbrengstation.