Afgelopen vier weken hebben leerlingen van tien basisscholen uit de gemeenten Goes, Kapelle, Reimerswaal, Borsele, Noord-Beveland en Tholen een grote hoeveelheid elektronisch afval ingezameld tijdens de E-waste Race de Bevelanden en Tholen. In totaal zamelden de scholen met de hulp van buurtbewoners maar liefst 12.118 oude elektronische apparaten in. Dankzij de grote inzamelstrijd belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven maar wordt hergebruikt en gerecycled. OBS de Eevliet uit Poortvliet is met 3078 ingezamelde apparaten de winnaar van de E-waste Race. Wethouder van Leeuwen van de gemeente Tholen overhandigde afgelopen donderdag de trotse school de prijs.

Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval (e-waste) niet gerecycled, vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder of in een la. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica. De race ging zoals altijd van start met een leerzame interactieve gastles waarin kinderen onder andere leren over grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie.

Na de gastlessen ging de race van start en werd door de leerlingen vier weken lang elektronisch afval ingezameld en kregen kinderen extra punten als ze e-waste lieten repareren. De kinderen voerden tegelijkertijd campagne in hun buurt om buurtbewoners te betrekken bij de E-waste Race. Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten – van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot keyboard – online aanbieden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen. Alle apparaten die zijn ingezameld door de klassen, zullen worden hergebruikt of gerecycled. Op deze manier draagt de race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten.
Onderstaande basisscholen hebben de afgelopen vier weken meegedaan aan de E-waste Race de Meidoorn, de Reiger in de gemeente Borsele. ‘T Honk in de gemeente Kapelle. De Prinses Beatrixschool en de Tweemaster in de gemeente Goes. De Regenboog en OBS de Eevliet in de gemeente Tholen. IKC Voorhoute en de Schuttevaer in de gemeente Reimerswaal. En CBS de Kamperschouw in de gemeente Noord-Beveland.
De E-waste Race de Bevelanden en Tholen is een initiatief van het O.L.A.Z., een samenwerking van de Zeeuwse gemeenten op het gebied van afvalverwijdering, in samenwerking met het ZRD. Samen zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt.
Heeft u nog e-waste thuis liggen? Dit kunt u altijd inleveren bij uw plaatselijke milieustraat of afvalbrengstation.