De Zeeuwse gemeenten (O.L.A.Z.) starten in december 2021 een gezamenlijke campagne om voedselverspilling rondom de feestdagen tegen te gaan. Het doel van deze campagne ‘Geen rest deze kerst’ is Zeeuwen te informeren en bewust te maken van voedselverspilling en goede afvalscheiding.

Etensresten in de juiste afvalbak
Etensresten die niet meer bruikbaar zijn horen in de groente-, fruit- en tuinafval (groene) GFT-bak. Uit onderzoeken blijkt dat er nog te vaak veel GFT in de grijze bak zit. Ook blijkt dat ongeveer 65 % van het GFT in de grijze bak keukenafval met etensresten is. Dat is zonde en hoort daar niet. Afval uit de grijze bak wordt verbrand terwijl GFT kan worden gecomposteerd. Afvalverbranding is aanzienlijk duurder dan composteren en schadelijk voor het milieu.

Inkopen, hergebruik en juiste bak
Juist met kerst blijkt dat er heel veel eten wordt weggegooid. Daarom roepen de Zeeuwse gemeenten in december op om bewuster in te kopen en met voedsel(resten) om te gaan. Met de campagne ‘Geen rest deze kerst’ willen we laten zien dat het weggooien van etensresten niet nodig is.

De onderwerpen waarover we communiceren in de campagne:
8 december: Koop slim in deze kerst (koop genoeg maar niet te veel in)
15 december: Gebruik de rest voor derde kerst (hergebruik van restjes eten)
22 december: Afval scheiden doe je ook met kerst (afval in de juiste bak)

Meer informatie over deze campagne mét tips vindt u op deze website.

logo geen rest deze kerst