Afgelopen vier weken hebben leerlingen van tien basisscholen uit Zeeuws-Vlaanderen een grote hoeveelheid elektronisch afval ingezameld tijdens de E-waste Race Zeeuws-Vlaanderen. In totaal zamelden de scholen met de hulp van buurtbewoners maar liefst 24.066 oude elektronische apparaten in. Dankzij de grote inzamelstrijd zal de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven belanden maar worden hergebruikt en gerecycled. Basisschool Sint Jozef uit Nieuw Namen bleek uiteindelijk de winnaar van de E-waste Race. Wethouder Depauw van de gemeente Hulst overhandigde afgelopen donderdag de trotse school digitaal de hoofdprijs.

Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval (e-waste) niet gerecycled, vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder of in een la. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica. De race ging zoals altijd van start met een leerzame interactieve gastles waarin kinderen onder andere leren over grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie.

Na de gastlessen ging de race van start en werd door de leerlingen vier weken lang elektronisch afval ingezameld. De kinderen voerden tegelijkertijd campagne in hun buurt om buurtbewoners te betrekken bij de E-waste Race. Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten – van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot keyboard – online aanbieden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen. Alle apparaten die zijn ingezameld door de klassen, zullen worden hergebruikt of gerecycled. Op deze manier draagt de race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten.

Onderstaande basisscholen hebben de afgelopen vier weken meegedaan aan de E-waste Race: RKBS Sint Bavo, de Nieuwe van Dale, RKBS Sint Jozef en OBS de Berenburcht in de gemeente Sluis de Irisschool, de Stelle-Zeemeeuw, PCBS de Warande en OBS de Steiger in de gemeente Terneuzen en ‘t Getij en basisschool Sint Jozef in de gemeente Hulst.

De E-waste Race Zeeuws-Vlaanderen is een initiatief van het O.L.A.Z., een samenwerking van de Zeeuwse gemeenten op het gebied van afvalverwijdering, in samenwerking met het ZRD. Samen zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt. Heeft u nog e-waste thuis liggen? Dit kunt u altijd inleveren bij uw plaatselijke milieustraat of afvalbrengstation